logo Vaše kavárna na náměstí
v Českých Budějovicích

Náměstí Přemysla Otakara II č.4, REZERVACE na tel.: 775 116 129

slider1 slider2 slider3 slider4

Jak se dostane na svět dobrá káva?

Speciální nabídka

Pro nás ze západu je káva stará 300 let, ale na Východě byla rozšířeným nápojem, pro nejširší vrstvy obyvatelstva již od dávných dob, první nesporné datum je 800 let př.n.l. Kávovník se zrodil v Africe i oblasti Etiopie (Kaffa). Odtud se rozšířil do Jemene, Arábie a Egypta, kde došlo k jeho rozvoji a stal se součástí každodenního života.

Historie

Koncem 15.století prodávali první obchodníci kávu v Evropě, čímž zavedli nový nápoj do života a zvyků Západu. Většina kávy přicházela do Evropy z přístavů Alexandrie a Smyrna. Ale zvyšující se potřeby rozvíjejícího se trhu a zlepšující se botanické znalosti o kávovníku vedly obchodníky a vědce k pokusům o přesazování kávy do jiných zemí. Holanďané ve svých koloniích (Batávie a Jáva), Francouzi v Martiniku v roce 1723 a později na Antilách, a poté Angličané, Španělé a Portugalci, začali vnikat do tropických oblastí Asie a Ameriky. V roce 1727 se káva začala pěstovat v severní Brazílii, ale špatné klimatické podmínky rostliny postupně přesunovaly, nejdříve do Rio de Janeira a nakonec (1800-1850) do států Sao Paolo a Minas, kde byly pro kávu nalezeny ideální podmínky.

Pěstování

Ve většině zemích produkujících kávu se pěstují dvě hlavní odrůdy : Arabica a Robusta. Coffea Arabica, ceněná odrůda, která byla pěstována a vybírána po několik století, představuje tři čtvrtiny světové produkce kávy. Jak napovídá její jméno, pochází z Arábie, a daří se jí dobře v půdách bohatých na minerály. Arabica vytváří chuťově výraznou hustou kávu, s říznou chutí a spíše nižším obsahem kofeinu. Coffea Robusta je odrůdou, která může být přes 12 metrů vysoká. Roste rychle v nadmořských výškách do 600 metrů a je odolnější proti parazitům. Byla objevena v Kongu v roce 1898 a je velmi rozšířená, obzvláště v Africe, Asii a Indonésii; představuje asi jednu čtvrtinu světové produkce. Robusta je ideální pro ty, kteří hledají chuťově plnou a silnou kávu, i když obsahuje více kofeinu než odrůda Arabica.

Výběr kávy

Toto je základní předpoklad, který podmiňuje každou následnou fázi. Skutečně kvalitní, nejlépe ve formě zrn, čerstvé a správné upražení, poskytuje kávě příchuť vhodnou pro ty nejnáročnější chuti. Příliš tmavá zrnka jsou příznakem nadměrného pražení a dávají nápoji hořčí chuť; příliš lesklá a olejnatá zrnka ukazují na nedostatečné pražení, olej na jejich povrchu žlukne, čímž zhoršuje chuť. Tak jako u směsí, individuální chuť hraje důležitou roli při výběru příměsí více či méně bohatých na odrůdu Arabica a více či méně posílených odrůdou Robusta. Nákup směsi, která byla připravena se zkušenostmi velké firmy, je 50% zárukou úspěchu nápoje. Druhých 50% záleží na správném používání mlýnku na kávu, kávovaru a na pečlivé přípravě. Jakmile je balení otevřeno, káva musí být uložena do hermeticky utěsněné nádoby nebo do vodotěsných plechovek dodávaných výrobci, aby nevyprchala příchuť. Musí být samozřejmě skladována na suchém studeném místě.

Mletí

Dříve se káva mlela v dřevěných nebo mramorových hmoždířích s paličkou. Později byly na scéně různé druhy klikových a zásuvkových mlýnků na kávu a nakonec máme elektrické mlýnky. Staré mlýnky na kávu používané našimi babičkami jsou považovány za lepší než elektrické mlýnky, protože káva musí být mletá kolem, kterým zrnka procházejí (nastavitelným pro získání správné zrnitosti) a ne rozdrolená, jak je tomu u různých mlýnků na kávu s elektrickými čepelemi které, mimo jiné, kávu zahřívají, čímž ji dále praží a způsobují ztrátu některé z jejích příchutí. Dnes si můžete koupit již namletou kávu v krabicích, balíčcích a malých pytlících, ve kterých je její čerstvost zachována na dlouhou dobu; nicméně je dobré vybrat si co nejmenší balení jaké je k dispozici. Jakmile je balení otevřeno, musí být prášková káva uložena do hermeticky uzavřených nádob protože, mimo ztráty chuti, káva je velmi navlhavá a má tendenci absorbovat pach jídla a látek uložených vedle ní. Mletá káva je na trhu k dispozici ve dvou verzích, jedna pro přístroje na výrobu kávy moka a druhá pro přístroje na výrobu kávy espreso. Kavárny používají drticí automat, středně velké zařízení pro mletí a odměřování kávy v malém množství.

Najdete nás :


Zvětšit mapu

Máme pro Vás otevřeno :

Letní měsíce

květen až září

PO až PÁ : 8:00 - 23:00

SO až NE : 9:00 - 23:00

Zimní měsíce

říjen až duben

PO až PÁ : 8:00 - 22:00

SO až NE : 9:00 - 22:00